Fabrieklassiek

Fabrieklassiek 4 – 22 Juli 2023

Na drie mooie concerten gevolgd door een pauze in 2022, vond op 22 juli 2023 de 4e editie van Fabrieklassiek plaats in Schiedam. We gingen terug naar de locatie van het eerste concert: De Drilschuur (Adres: Groenweegje 13). Daar werd 4 jaar geleden het idee geboren voor Fabrieklassiek en vond het eerste concert plaats waarin pianist Alexander Chater op een half kapotte piano speelde (zie website). We zijn ver gekomen en ontzettend tevreden met het resultaat tijdens Fabrieklassiek 4!

Voor het eerst hadden we twee concerten, een lunchconcert tijdens de middag en s\’avonds het hoofdconcert met na afloop een borrel met live jazz muziek.

Tijdens het lunchconcert, verzorgd door de jonge bevlogen pianist Martin Oei, klonken er romantische werken van Chopin, Liszt en Rachmaninov. Martin timmert al jaren hard aan de weg om klassieke muziek toegankelijk te maken voor nieuwe doelgroepen, een raakvlak met Fabrieklassiek. tijdens Fabrieklassiek 4 betoverde hij het publiek met ongelooflijk gevoelig pianospel en duizelingwekkende virtuositeit!

Voor het hoofdconcert, kwam het beroemde Ruysdael kwartet met een prachtig programma: Haydn, Schubert en een aantal korte werken die door verschillende componisten speciaal zijn geschreven voor de musici. Het strijkkwartet musiceerde in binnen en- buitenland met groot succes en tijdens Fabrieklassiek was te zien waarom! Het publiek werd meegesleept in hun geweldige energie en enthousiasme en er werd volop genoten.

De Drilschuur heeft vanouds meerdere functies gehad waaronder: Schutterij, muziekkorps voor de fanfare en bedrijfsruimte voor een distillerij. Het gebouw is vol karakter en zorgt voor een rauwe sfeer wat in contrast staat tot de geraffineerde schoonheid van de klassieke muziek. Het was dus de perfecte locatie voor een Fabrieklassiek concert en we zijn dankbaar voor alle enthousiasme van het publiek, de musici en alle betrokkenen.

Wij zoeken altijd naar meer locaties om onze concerten te organiseren en we waarderen alle berichten met ideeën, suggesties of vragen!

Programma:

Hoofdconcert:

Ruysdael kwartet
Joseph Haydn strijkkwartet op 64. Nr. 5 “Lerchen”
I Allegro moderato
II Adagio cantabile
III Menuetto. Allegretto
IV Finale. Vivace

Suite van miniaturen door diverse hedendaags componisten geschreven voor het Ruysdael kwartet

Thomas Beijer – Ruysdael’s Windmill (scale 1:125)
Joël Bons – Bounce
David Dramm – Déjà vu
Hanna Kulenty – Étoile infini

Franz Schubert- Strijkkwartet nr 13 in a \”Rosamunde\”
I Allegro ma non troppo
II Andante
III Menuetto: Allegretto- Trio
IV Allegro moderato

\"Ruysdael

Lunchconcert:

Martin Oei aan de piano met werken van Chopin, Liszt en Rachmaninov

Frederic Chopin
Ballade 1 in g
Ballade 4 in F

Franz Liszt – Harmonies du soir

Sergei Rachmaninov – uit preludes op.23
nr 1 in fis
nr 2 in Bes
nr 4 in D
nr 5 in g
nr 6 in Es
nr 7 in c

\"\"
Sfeerimpressie

Piano: Alexander Chater

Piano: Alexander Chater